Plattform KcSyd presenterar ett konstnärssamtal av Alta Art Space med efterföljande samtal om konstnärsdriven kultur, samverkan och konst som inte omfattas av stadens planering och finansiering.

 

Alta Art Space är en konstnärsdriven utställningsyta på Celsiusgatan 30 i Malmö. Utställningarna på Alta präglas av en prestige- och villkorslös inställning till både konsten som visas och platsen den visas på. Arrangörerna avskyr att skriva ansökningar och alla arbetar gratis, men fria från de villkor som följer med en budget och ett ekonomiskt partnerskap. Konstnärerna som bjuds in visar vad de vill, konsten behöver varken vara bra eller färdig, utan kanske bara experiment.

 

Utställningarna är korta och öppningarna en samlingspunkt för konstnärer i Malmö. Sedan starten 2015 har både malmöbaserade och internationella konstnärer ställt ut och Alta har blivit en av Sveriges främsta utställningsytor. 2021 var de en del av utställningen Death to the Curator, arrangerat av Kunsthall Oslo, som uppmärksammade konstnärsdriven kultur samt konstnärsdrivna institutioner och initiativ i Norden.

 

Ibland blir besökare förvånade när de besöker Alta för första gången. Under 2019 besökte curatorn Matthew Post Alta Art Space. Väl på plats utbrast han: It’s an actual dump!

 

Men i en stad fyller även soptippen sin funktion. Presentationen följs av ett reflekterande samtal mellan representanter från Plattform KcSyd, KKV Monumental och Alta Art Space om förutsättningarna för konstnärsdrivna verksamheter i Malmö. Med Alta Art Space verksamhet i fokus diskuterar vi konstnärlig samverkan och vikten av det konstnärliga ekosystem som de konstnärsdrivna initiativen i Malmö tillsammans bildar.

 

OM DELTAGARNA

 

ALTA ART SPACE är en konstnärsdriven utställningsyta som ligger i en tidigare ketchupfabrik på Celsiusgatan 40 i Malmö. Alta Art Space drivs av konstnärerna Julia Selin, Ida Persson, Jens August Lindqvist, Petter Dahlström Persson och Matti Sumari.

 

KKV MONUMENTAL är en konstnärsdriven kollektivverkstad där yrkesverksamma konstnärer kan arbeta i stora format och fullfölja större projekt till utställningar och gestaltningsuppdrag.

Samtalet genomförs med stöd av Malmö Stad och Region Skåne.

plattform KcSyd